Ρεικι: Η ανεξάντλητη, κοσμική ενέργεια της ζωής

Τι είναι το Ρέικι
Το Ρέικι είναι μια μορφή πρακτικής θεραπείας, μία τεχνική που έχει τις ρίζες της στην Ινδία και στην Ανατολή. Το Ρέικι θεωρείται ότι εξασκείται από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια, πριν ακόμη την γέννηση του Χριστού και του Βούδα. Ωστόσο, η αρχική γνώση του Ρέικι χάθηκε στα βάθη των αιώνων, καθώς μεταφέρονταν προφορικά από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Οι δυνατότητες ελέγχου της συμπαντικής ζωτικής ενέργειας ανακαλύφθηκαν ξανά από τον Μοναχό Dr. Mikao Usui, ο οποίος έδωσε στην τεχνική το όνομα Ρέικι. 

Η λέξη Reiki είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από δύο ιαπωνικές λέξεις: 
  • Από τη λέξη Rei που σημαίνει παγκόσμιο και πανταχού παρόν. Σημαίνει επίσης την πνευματική αφύπνιση καθώς και τη σοφία του Θεού ή του ανώτερου εαυτού
  • Από τη λέξη Ki που σημαίνει ζωτική ενέργεια. Το Ki είναι η ουσία της ψυχής και εγκαταλείπει το σώμα όταν ο άνθρωπος πεθάνει. 
Σε πρακτικό επίπεδο, το Ρέικι αποτελεί μια μορφή θεραπείας και μάλιστα ολιστικής καθώς ενεργεί σε τρία επίπεδα: στο φυσικό σώμα, στο νου και στο πνεύμα. Για την ακρίβεια ο θεραπευτής δεν χρειάζεται να έχει ειδικές ικανότητες καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, ως κανάλι διοχέτευσης της ενέργειας. Το Ρέικι, διοχετεύεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και ενεργοποιεί τις έμφυτες δυνατότητες που έχει κάθε άνθρωπος για θεραπεία.

Πως μπορεί να μάθει κανείς την μέθοδο Ρέικι:
Η μέθοδος Ρέικι είναι εξαιρετικά εύκολη να διδαχθεί και να αφομοιωθεί από το μαθητή ενώ δε χρειάζεται γνώσεις ιατρικής, ανατομίας κτλ. Κατά κάποιο τρόπο όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύσουν ενέργεια είτε στον εαυτό τους είτε σε άλλα άτομα. Με κατάλληλο συντονισμό, που γίνεται κατά τη διάρκεια της μάθησης και ενεργοποιείται από το δάσκαλο του Ρέικι, ο μαθητευόμενος αυξάνει τη δυνατότητά του για διοχέτευση ενέργειας. Ο συντονισμός γίνεται μία φορά και δεν χάνεται ποτέ, εκτός και αν ο μαθητής κάνει χρήση της ενέργειας για επιβλαβής σκοπούς. Το μόνο που χρειάζεται για να αποκτήσει κανείς τη δυνατότητα ελέγχου και διοχέτευσης της ενέργειας είναι ο συντονισμός καθώς και λίγη προσπάθεια και υπομονή. 

Η ζωτική, ανεξάντλητη, κοσμική ενέργεια
Στο σύμπαν, θεωρείται ότι υπάρχει μια ενέργεια που βρίσκεται παντού και δίνει ζωή σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος γνωρίζει για τα οφέλη της ενέργειας και για αυτό το λόγο διάφοροι πολιτισμοί και κοινωνίες ανέπτυξαν διάφορα συστήματα προκειμένου να αξιοποιήσουν τα θετικά και θεραπευτικά οφέλη. Τέτοιες τεχνικές είναι για παράδειγμα Tai Chi, το Reiki, το Feng Shui, η Yoga, ο Βελονισμός, ο διαλογισμός κτλ.

Οι Γιαπωνέζοι αποκαλούν αυτήν την ενέργεια "Κι", οι Κινέζοι "Τσι", οι δυτικοί "'Αγιο Πνεύμα" και διάφορες ασιατικές κοινωνίες την ονομάζουν "Πράνα". Η ζωτική ενέργεια βρίσκεται γύρω από το σώμα μας, ήδη από την στιγμή της σύλληψής μας. Είναι αγνή, προσφέρεται στον άνθρωπο χωρίς ανταλλάγματα, έχει σοφία, είναι ανεξάντλητη και είναι αδύνατον να καταστραφεί καθώς αποτελεί μέρος του σύμπαντος. Οι επιστήμονες βλέπουν την ενέργεια χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους όπως για παράδειγμα τη φωτογράφιση Kirlian. 

Τι μπορεί να μειώσει τη ζωτική ενέργεια του ανθρώπου
Με την πρακτική του Ρέικι το άτομο αποκτά την απόλυτα φυσική ικανότητα να θεραπεύει τον εαυτό του και τους άλλους αλλά και τη γνώση προκειμένου να έχει μια πιο ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή. Η ενέργεια είναι δώρο από το Θεό και όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να τη λαμβάνουν. Μάλιστα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε ασυναίσθητα, χωρίς δηλαδή να το καταλαβαίνουμε, την ενέργεια για θεραπευτικούς σκοπούς, όταν για παράδειγμα αγγίζουμε ένα μέρος του σώματος μας που πονάει ή όταν φιλάμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. 


Όταν αισθανόμαστε υγιείς και με αισιοδοξία το σώμα μας γεμίζει από ζωτική ενέργεια και έχει αντοχή στην αρρώστια. Όταν αντίθετα αισθανόμαστε δυστυχείς, αγχωμένοι, με αρνητικά συναισθήματα το σώμα μας είναι περισσότερο επιρρεπές στην ασθένεια και δυσκολευόμαστε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα της ζωής. 

Μερικοί παράγοντες που μειώνουν τη ζωτική μας ενέργεια είναι οι παρακάτω:
  • Το αλκοόλ.
  • Η χαμηλής ποιότητας διατροφή.
  • Η έλλειψη σωματικής άσκησης. 
  • Τα ναρκωτικά.
  • Το κάπνισμα.
  • Οι αρνητικές συνήθειες.
  • Το άγχος.
  • Η χαμηλή αναπνοή.
  • Η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης. 
  • Η αρνητική ψυχική δραστηριότητα.


Τα 7 Τσάκρας
Στο σώμα μας υπάρχουν 7 ενεργειακά κέντρα που αποκαλούνται τσάκρας. Κάθε τσάκρα είναι υπεύθυνο να διοχετεύει ενέργεια σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Όταν τα τσάκρας είναι μπλοκαρισμένα τότε ξεκινούν διάφορα προβλήματα στο σώμα. Μια θεραπεία Ρέικι ξεμπλοκάρει τα τσάκρας και επαναφέρει τη ροή της ενέργειας και την ισορροπία μεταξύ νου, σώματος και πνεύματος. Τα τσάκρα βρίσκονται στις παρακάτω θέσεις και έχουν τα χαρακτηριστικά:
  • Το Τσάκρα της κορυφής του κεφαλιού. Είναι λευκό ή βιολετί και βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Αντιπροσωπεύει τη φώτιση, τη διαίσθηση και την πνευματική όραση. 
  • Το Τσάκρα του τρίτου ματιού: Βρίσκεται στο σημείο ανάμεσα από τα φρύδια ακριβώς από πάνω. Αντιπροσωπεύει τη ψυχική αντίληψη και την τηλεπάθεια. 
  • Το Τσάκρα του λαιμού. Έχει χρώμα ανοιχτό μπλε και βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού. Αντιπροσωπεύει τα συναισθήματα, την αυτοέκφραση, την επικοινωνία και τη δημιουργικότητα. 
  • Το τσάκρα της καρδιάς. 'Έχει χρώμα πράσινο και βρίσκεται στο κέντρο του στήθους. Αντιπροσωπεύει την αγάπη, την αφοσίωση και το πάθος. 
  • Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Έχει χρώμα κίτρινο και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον αφαλό. 
  • Το Τσάκρα του Ιερού οστού. Έχει χρώμα πορτοκαλί και βρίσκεται κάτω από τον αφαλό. Αντιπροσωπεύει την σεξουαλική ενέργεια.
  • Το Τσάκρα της βάσης της σπονδυλικής στήλης. Έχει χρώμα κόκκινο. 
Πως λειτουργεί το Ρέικι
Το Ρέικι διοχετεύεται μέσα από τα χέρια. Όταν τοποθετούμε τα χέρια πάνω από το ίδιο μας το σώμα ή στο σώμα ενός άλλου ατόμου συνδεόμαστε με την κοσμική ενέργεια και γινόμαστε κανάλι μέσα από το οποίο διοχετεύεται η ενέργεια. Η σοφία του Ρέικι μπαίνει σε λειτουργία και ξεκινάει η θεραπευτική δραστηριότητα. 



Σχόλια