Βαφή μαλλιών με χέννα για μαύρα ή καστανά μαλλιά

Η χέννα βάφει τα μαλλιά κόκκινα. Αν όμως αναμιχτεί με indigo (λουλάκι) τότε μπορεί να βάψει τα μαλλιά καστανά ή καστανά σκούρα (ανάλογα με την ποσότητα του indigo που προστίθεται).

ΠΡΟΣΟΧΗ
  • Για να βάψουμε τα μαλλιά κόκκινα χρησιμοποιούμε μόνο χέννα (Οδηγίες για κόκκινα μαλλιά δείτε εδώ
  • Για να βάψουμε τα μαλλιά καστανά σκούρα χρησιμοποιούμε ένα μέρος χέννα και δύο μέρη indigo



οι περισσότεροι άνθρωποι που επιχειρούν να βάψουν τα μαλλιά τους με χέννα, (ειδικά αν έχουν λευκά μαλλιά) αποτυγχάνουν. Τι κάνουν λάθος και δεν μπορούν να βάψουν τα μαλλιά σας με χέννα;
  • Αίτιο: Δεν ακολουθούν τη σωστή διαδικασία (χρόνοι αναμονής, ανάμιξη με όξινο υγρό, κλπ)
  • Αίτιο 2: Η χέννα δεν είναι καλής ποιότητας (είναι χοντρόκοκκη, πολύ παλιά, κλπ)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΨΕΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑ ΣΚΟΥΡΑ 

Θα χρειαστείτε 1 μέρος χέννας και 2 μέρη indigo (λουλάκι)

χέννα για μαλλιά, οδηγίες βαφής μαλλιών με χέννα
σκόνη χέννας
Βήμα 1: Βάλτε μια ποσότητα χέννας σε ένα μπολ (κεραμικό ή γυάλινο).
Η ποσότητα που θα βάλετε εξαρτάται απο την πυκνότητα και το μήκος των μαλλιών σας. Στη φωτογραφία, βάλαμε μια μικρή ποσότητα (μια κουταλιά) για πειραματισμό και βάψιμο μόνο των ριζών. Αν θέλετε να βάψετε όλα τα μαλλιά σας θα πρέπει να βάλετε περισσότερη ποσότητα.



χέννα, χέννα με λεμόνι, οδηγίες βαφής μαλλιών με χέννα, βαφή μαλλιών με χέννα
Προστίθεται λεμόνι στη χέννα
Βήμα 2: Ανακατέψτε τη χέννα με χυμό λεμονιού.
Για να απελευθερωθεί η χρωστική ουσία της χέννας, χρειάζεται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όξινο περιβάλλον. Για αυτό η καθαρή σκόνη χέννας θα πρέπει να ανακατευθεί με χυμό λεμονιού (ή πορτοκαλιού), δηλαδή με ένα όξινο υγρό (όχι με νερό ή γιαούρτι).





χέννα, χένα
Ανακατέψτε τη χέννα με το λεμόνι
χέννα, χένα, βαφή μαλλιών με χένα


Προσθέστε στην σκόνη, χυμό φρεσκοστυμμένου λεμονιού και ανακατέψτε καλά ώστε το μίγμα να γίνει λασπώδες. Αντί για φρέσκο λεμόνι, μπορείτε να προσθέσετε και συσκευασμένο χυμό λεμονιού, αρκεί να είναι 100% φυσικός χυμός. 







Βήμα 3: Αφήστε τη χέννα μέσα στο λεμόνι για 12-24 ώρες.
Σκεπάστε το μείγμα με μια ζελατίνα και αφήστε το 12-24 ώρες, προκειμένου η χέννα να μπορέσει να απελευθερώσει την χρωστική της ουσία.



indigo, λουλάκι, σκόνη indigo
Σκόνη Indigo


Βήμα 4: Αφού η χέννα παραμείνει 12-24 ώρες μέσα στο λεμόνι, ετοιμάστε σε ένα ξεχωριστό μπολ το indigo.









indigo, ιντιγκο
To indigo διαλύεται στο νερό



Το indigo αναμιγνύεται με νερό και πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως στα μαλλιά. Για αυτό το λόγο δεν αναμιγνύουμε μαζί τη χέννα και το indigo.







Προσθέστε τα δύο μίγματα μαζί σε ένα μπόλ






Βήμα 5: Ανακατέψτε τα δύο μίγματα μαζί, δηλαδή προσθέστε τη χέννα στο indigo.








Χέννα με indigo. Έτοιμο μίγμα προς χρήση. 


Βήμα 6: Ανακατέψτε πολύ-πολύ καλά, ώστε το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Εφαρμόστε άμεσα το μίγμα στα μαλλιά.








Βήμα 7: Απλώστε τη χέννα στα μαλλιά σας. 
Αφού περάσει το απαραίτητο χρονικό διάστημα, η χέννα είναι έτοιμη για απευθείας εφαρμογή. Τα μαλλιά σας πρέπει να είναι φρέσκο-λουσμένα και πολύ καλά σκουπισμένα (στεγνά ή σχεδόν στεγνά). Μπορούν να είναι λουσμένα και από την προηγούμενη ημέρα, αλλά δεν θα πρέπει να έχουν κατάλοιπα (ζελέ, λακ, κλπ). Με ένα μεγάλο πινέλο ή με τα χέρια σας (φορώντας γάντια) αρχίστε να απλώνετε τη χέννα στα μαλλιά σας. Ξεκινήστε απο τα κατώτερα στρώματα και προχωρήστε προς τα επιφανειακά μαλλιά.
Η χέννα είναι παχύρευστη και δεν μπορεί να διαπεράσει εύκολα τις τούφες των μαλλιών. Για αυτό θα πρέπει να απλώσετε μεγάλη ποσότητα χέννας και σε κάθε τούφα μαλλιών.Μια πρακτική λύση για να μην λερώσετε παντού τον τόπο με χέννα είναι να μπείτε μέσα στην μπανιέρα. Επίσης θα πρέπει να φοράτε γάντια.

Βήμα 5: Σκεπάστε τα μαλλιά σας με ζελατίνα.
Μαζέψτε τα μαλλιά σας και σκεπάστε τα με μια ζελατίνα. Πολύ πρακτική είναι η ζελατίνα κουζίνας. Κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι και να καλύψτε το κεφάλι σας απο μπροστά προς τα πισω και στη συνέχεια ένα δεύτερο κομμάτι και καλύψτε το κεφάλι σας από πίσω προς τα εμπρός. Πάνω απο τη ζελατίνα, μπορείτε να τυλίξτε μια πετσέτα ή ένα μαντήλι ώστε να αναπτυχθεί υψηλότερη θερμοκρασία στα μαλλιά. Η θερμότητα κάνει πιο δραστική τη χέννα, οπότε προαιρετικά και κατά διαστήματα μπορείτε να θερμαίνετε τα μαλλιά σας με το πιστολάκι.

Βήμα 6: Περιμένετε από 2 έως 5 ώρες
Η χέννα δυστυχώς πρέπει να μείνει αρκετή ώρα πάνω στα μαλλιά σας προκειμένου να δράσει. Θα πρέπει να πειραματιστείτε αρκετές φορές για να διαπιστώσετε πιο είναι το καλυτερο χρονικό διάστημα αναμονής για τα δικά σας μαλλιά.

Βήμα 7: Ξεβγάλτε με νερό. 
Η χέννα θέλει αρκετό νερό, προκειμένου να απομακρυνθεί απο τα μαλλιά σας. Δε χρειάζεται να λουστείτε με σαμπουάν και καλυτερα να το αποφύγετε γιατι το χρώμα της χέννας σταθεροποιείται ακόμα και κατά τις επόμενες ημέρες.

Συμβουλή: Αν διαπιστώσετε ότι τα λευκά μαλλιά σας δεν καλύφθηκαν πλήρως, τότε θα πρέπει να αυξήσετε το χρόνο αναμονής της χέννας στα μαλλιά σας.


Σχόλια

  1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΑΓΗ ΜΕ ΤΗ ΧΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ .ΑΛΛΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΜΠΕΛΑΛΙΔΙΚΗ. ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΩΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι πολύ χρονοβόρα.. Αν έχεις και λευκά μαλλιά χρειάζεται να περιμένεις πάνω απο 4 ώρες με τη χενα στα μαλλιά

      Διαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ ΣΚΟΥΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΩ ΚΑΣΤΑΝΗ ΧΕΝΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ Η' ΜΑΥΡΗ??ΕΠΙΣΗΣ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΧΕΝΑΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας..δηλαδή για να μου βγουν μαύρα τα μαλλιά πρέπει να βάλω πολύ ποσότητα indigo; Το φυσικό μου είναι καστανό σκούρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Η αναλογία είναι περίπου 1 κουταλιά χένα με 2 κουταλιές ιντιγκο.
      Ωστόσο, αφού τα μαλλιά σου είναι καστανά σκούρα, δεν πρόκειται να δεις μεγάλη διαφορά.
      Γενικά η χένα δεν αλλάζει δραματικά το χρώμα των μαλλιών.

      Διαγραφή
    2. Kai me sketo indigo na ta vapseis mia xara douleia tha kanei, exeis hdh arketa skouro malli kai to katallhlo xrwma vashs (sorry apanthsa prin se lathos sxolio!).

      Διαγραφή
  4. έχω πάρει μαύρη χένα και ρωτάω αν ακόμη και με αυτή την χένα πρέπει να ακολουθήσω την ίδια διαδικασία δηλαδή να κάνω ανάμιξη με ιντιγκο προκειμένου να βάψω με μαύρη χένα μαύρα μαλλιά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι, δεν χρειάζεται να ανακατευτεί με ιντιγκο.
      Προφανώς, για να γράφει μαύρη χένα έχουν έτοιμο το μείγμα.
      Ωστόσο, καλό είναι να δείς τα συστατικά πάνω στο κουτί για να είσαι σίγουρη ότι δεν έχουν προσθέσει χημικές ουσίες

      Διαγραφή
    2. Kai me sketo indigo na ta vapseis mia xara douleia tha kanei, exeis hdh arketa skouro malli kai to katallhlo xrwma vashs.

      Διαγραφή
  5. Γεια. . έχω μαύρα μαλλιά και θέλω να τα κάνω καστανά. Ποια είναι η αναλογία χέννας - indigo που πρέπει να βάλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας!!
    Αν εφαρμόσουμε ξεχωριστά τα μείγματα, δηλαδή πρώτα τη henna και μετά το indigo, θα έχουμε καλύτερα και πιο έντονα αποτελέσματα (αν και χρονοβόρο) ?
    Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο είδους φυσικό μαλακτικό μέσα στο μείγμα (κάποιο λάδι ή γάλα καρύδας)?
    Η απόχρωση για πόσο καιρό περίπου παραμένει στα μαλλιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Η χένα αποδίδει κόκκινοπορτοκαλί χρώμα ενώ με την προσθήκη ίντιγκο αποδίδει καστανό/μαυρο χρώμα. Συνεπώς η ξεχωριστή ανάμιξη γίνεται για να επιτευχθεί καλύτερα το καστανό/ μαύρο χρώμα. Το ίντιγκο κατά κάποιο τρόπο καταστρέφεται αν παραμείνει σε όξινο περιβάλλον.
      2) Για το μαλακτικό δεν γνωρίζω αλλά καλύτερα να μην προσθέσεις κάτι που ίσως επηρεάσει την καλυπτικότητα της χένας.
      3) Η χένα είναι μόνιμη βαφή. Ωστόσο το ίντιγκο με τον καιρό φεύγει. Συνεπώς, μετά το πέρας μερικών μηνών τα μαλλιά θα αποκτήσουν μια κοκκινοκαφέ απόχρωση.

      Τα πάντα ωστόσο εξαρτώνται και από τη φυσική απόχρωση της τρίχας. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Απλά σε κάποια βίντεο στο youtube είχα δει διάφορες τεχνικές εφαρμογής για μαύρα μαλλιά και συγκεκριμένα πρώτα έβαφαν τα μαλλιά με την henna και αργότερα όταν την αφαιρούσαν εφάρμοζαν το indigo..πολύ πιο χρονοβόρο βέβαια.

      Διαγραφή
  7. Καλησπερα,
    Εγώ που έχω βαμμένα μαύρα μαλλιά με βαφή του εμπορίου, ενώ το φυσικό μου είναι καστανό και θέλω να δοκιμάσω henna,ποια henna πιστεύετε ότι πρέπει να πάρω,ώστε να βγει καστανοκοκκινο ή κοκκινο σκουρο το χρωμα? Υπάρχει περιπτωση να βγει μαυροπρασινο επειδη τα εχω ηδη βαμμενα μαυρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας έχω λευκά μαλλιά και θέλω να τα βάψω καστανό σκούρο με χεννα. Τι πρέπει να κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για λευκά μαλλιά έχω δοκιμάσει κάτι άλλο αλλά τα βάφει μια χαρά. Πρώτα θα φτιάξεις τη Χεννα όπως περιγράφεται πιο πάνω και θα την απλώσεις σε λουσμένο στεγνό μαλλί, τούφα τουφα και θα καλύψεις το κεφάλι όπως περιγράφεται πιο πάνω. Θα πρέπει να περιμένεις ένα τρίωρο περίπου. Θα την ξεβγαλεις με νερό μόνο, μέχρι να τρέξει καθαρό νερό. Μετά θα περιμένεις να στεγνώσουν σχεδόν τα μαλλιά και θα ετοιμάσεις το ιντιγκο όπως περιγράφεται πιο πάνω. Εγώ βάζω και λίγο αλάτι αφού βοηθάει να βγει πιο σκούρο το χρώμα. Θα απλώσεις την πάστα ιντιγκο στο μαλλί, καλύπτεις πάλι το κεφάλι με ζελατίνα κουζίνας και θα περιμένεις ένα δίωρο τουλάχιστον. Όσο περισσότερο το αφήσεις, τόσο πιο σκούρο θα βγει. Αν το κάνεις σε 2 βήματα, πρώτα χεννα και μετά ιντιγκο δηλαδή, μπορείς να βγάλεις και τελείως μαύρο. Οπότε δοκίμασα σε ένα βήμα να αναμειξω χεννα και ιντιγκο, μου βγήκε το χρώμα ένα σκούρο κρασί. Δεν ήταν άσχημο, αλλά σίγουρα δεν ήταν κάστανο σκούρο η κατάμαυρο. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου