Υγρό απορρυπαντικό πιάτων με πράσινο σαπούνι

Το αγνό πράσινο σαπούνι είναι ένα καθαριστικό και αντισηπτικό προϊόν που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο. Δεν προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα, δεν περιέχει χρωστικές και αλλεργιογόνες ουσίες ενώ είναι πλήρως βιοδιασπώμενο.  
Αν θέλετε να φτιάξετε ένα υγρό απορρυπαντικό πιάτων, με βάση το πράσινο σαπούνι, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες. Βέβαια, το απορρυπαντικό αυτό δε θα  έχει τόσο εντυπωσιακό χρώμα και άρωμα, ούτε θα κάνει πλούσιο αφρό όπως τα χημικά απορρυπαντικά άλλα σίγουρα είναι καλύτερο για το περιβάλλον, την υγεία και τα χέρια σας, ενώ δε θα υστερεί καθόλου σε καθαριστικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. 


Για την παρασκευή θα χρειαστείτε: 
  •  Πράσινο σαπούνι  (σε σκόνη, σε νιφάδες η θρυμματισμένο σε μικρά κομμάτια)
  •  Λευκό ξύδι
  •  Λεμόνι
  •  Προαιρετικά αιθέριο έλαιο λεμονιού
Χρόνος παρασκευής: περίπου 15 λεπτά


παρασκευή απορυπαντικού για τα πιάτια, πως να φτιάξω απορρυπαντικό για τα πιάτα.
Ζεστάνετε νερό
Βήμα 1: Ζεστάνετε σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι μια μικρή ποσότητα νερού (100 ml) μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού. 









Βήμα 2: Αποσύρετε το νερό, από τη φωτιά  και αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά την σκόνη του  πράσινου σαπουνιού. Θα πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς, ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα. Η ποσότητα πράσινου σαπουνιού, θα πρέπει να είναι περίπου ίση η μιάμιση φορά περισσότερη από το νερό.  
1 μέρος νερού + 1,5 μέρος πράσινο σαπούνι.

Πώς να φτιάξω σαπούνι για τα πιάτα, οδηγίες παρασκευής απορρυπαντικού για τα πιάτα,










οδηγίες παρασκευής σαπουνιού για τα πιάτα, οδηγίες παρασκευής απορρυπαντικού πιάτων
Προσθέστε λεμόνι στο πράσινο σαπούνι
βήμα 3: Αν ανακατέψτε καλά,  το σαπούνι θα διαλυθεί εντελώς στο νερό και θα έχει δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια κόψτε ένα λεμόνι και στύψτε το μισό κατευθείαν μέσα στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά. Το υγρό μείγμα θα αποκτήσει μια πιο ρευστή και ομοιόμορφη σύσταση. Δεν πειράζει, αν πέσουν κουκούτσια μέσα, καθώς μπορείτε να σουρώσετε αργότερα το μείγμα.
Ο χυμός λεμονιού  προστίθεται στο μείγμα καθώς το οξύ που περιέχει εξουδετερώνει τα βακτήρια. 

παρασκευή απορρυπαντικού πιάτων, απορρυπαντικό πιάτων φτιάχνω μόνος μου

Βήμα 4: Αν έχουν πέσει κουκούτσια μέσα στο μείγμα ή κατάλοιπα από λεμόνι, σουρώστε το χρησιμοποιώντας είτε το σουρωτήρι είτε ένα κομμάτι τούλι. 
Βήμα 5: Μεταφέρετε το μείγμα, μέσα σε ένα παλιό μπουκάλι απορρυπαντικού. 







Φυσικό απορρυπαντικό πιάτων
Βήμα 6: Προσθέστε απευθείας στο μπουκάλι μια ποσότητα λευκού κρασιού (κατ΄εκτίμηση), ώστε το υγρό να αποκτήσει μεγαλύτερη ρευστότητα. Φυσικά δε θα πρέπει να βάλετε πολύ ξύδι καθώς το μείγμα θα γίνει υπερβολικά ρευστό και θα κάνει ακόμα λιγότερο αφρό. Το ξύδι προστίθεται καθώς αφαιρεί τα λίπη και τα άλατα.. 




Βήμα 7: Στο τέλος και προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού  (4-5 σταγόνες) για να δώσετε άρωμα στο μείγμα. 




Το δοκιμάσαμε...... και μας εντυπωσίασε !!! 

Το υγρό απορρυπαντικό πιάτων με πράσινο σαπούνι, λεμόνι και ξύδι, έκανε τα ανοξείδωτα σκεύη λαμπερά και περισσότερο 'λευκα' από το αντίστοιχο χημικό απορρυπαντικό. Επιπλέον, άφησε τα χέρια εξαιρετικά απαλά.


Τα μειονεκτήματα.... 


Μειονέκτημα 1: Το υγρό πιάτων με πράσινο σαπούνι είναι πιο παχύρρευστο από τα συμβατικά υγρά απορρυπαντικά αλλά δυστυχώς δεν κάνει τόσο πλούσιο αφρό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν καθαρίζει καλά. Απλά θα χρειαστείτε περισσότερη ποσότητα υγρού. 




Φυσικό απορρυπαντικό πιάτων
Μειονέκτημα 2: Αν αφήσετε το απορρυπαντικο αρκετή ώρα, τα συστατικά του θα αρχίσουν να διαχωρίζονται (το πράσινο σαπούνι θα ανέβει προς τα πάνω πάνω). Έτσι κάθε φορά πριν τη χρήση θα πρέπει να ανακινείτε καλά το μπουκάλι.









Σχόλια

  1. φυσικη ομορφια-οχι στα χημικα καλλυντικα20 Ιουνίου 2011 στις 12:49 μ.μ.

    Το δοκιμασα και ειναι πολυ καλο. Αλλα εχει και ενα αλλο μειονεκτημα. Τελειώνει γρηγορα. δηλαδη επειδη δεν κανει πολυ αφρο, βαζεις περισσότερο απορρυπαντικο στο σφουγγάρι. Αλλα δεν πειράζει. Μονο και μονο, που το απορρυπαντικό σου έχει φρέσκο λεμονάκι αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορούμε να προσθέσουμε 2 αιθέρια έλαια που κάνουν πολύ αφρό και θα είναι τέλειο νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντίθετα με τη χρήση του σαπουνιού για το πλύσιμο των ρούχων, που εκεί είναι πολύ ό,τι πιο καλό σε σχέση με τα βιομηχανικά απορρυπαντικά, το γνήσιο σαπούνι δεν ενδείκνυται για το πλύσιμο των πιάτων.

    Όχι γιατί δεν καθαρίζει αλλά γιατί η λίγδα κολλάει στο συνθετικό σφουγγαράκι και με το τρίψιμο επανέρχεται στα πιάτα αφού το γνήσιο σαπούνι δεν διαλύει τα λάδια αλλά τα αποσπά και τα εγκλωβίζει στα μόριά του.

    Στον νεροχύτη όμως είναι απαραίτητο το αγνό πραγματικό σαπούνι όχι για το πλύσιμο των πιάτων τόσο όσο για τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα ταψιά που εκεί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.

    Βγάζει με μέτριο τρίψιμο τα λίπη ακόμη και από τις γωνίες εκεί που όσο και να προσπαθείς με τα συνηθισμένα απορρυπαντικά δεν μπορείς.

    Αφού φύγουν όμως τα δύσκολα λίπη από τις μεταλλικές επιφάνειες τότε πλένουμε άλλη μια φορά με το κανονικό μας απορρυπαντικό.

    Το πραγματικό σαπούνι δηλαδή στην κουζίνα είναι συμπληρωματικό ενώ στο μπάνιο επιβάλλεται.

    Νομίζω όμως ότι το να βάλουμε λεμόνι που είναι οξύ στο σαπούνι που είναι αλκαλικό απλά το αδρανοποιούμε και χάνει τη δύναμή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο συνηθεια οτι πιατο η ποτηρι μπαινει στον νιπτηρα τα γεμιζω με νερο για πιο ευκολο πλυσιμο.Δοκιμασα την συνταγη με αριστα αποτελεσματα.Ωστοσο εβαλα περιπου διπλασια ποσοτητα αιθεριο ελαιο και μοσχομυριζει εκτοτε ολοκληρο το.... τετραγωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η αληθεια είναι πως κ'ανοντας έρευνα για συνταγες υγρου απορρυπαντικού για τα πιάτα, αλλοί χρησιμοποιούν επίπλέον του σαπουνιού κάτι όξινο (πχ ξυδι), αλλοι σόδα μαγειρική ή πλυσης ( καυι που νομίζω πως είναι βάση εφόσον αντιδρά και με το ξύδι αν ανακατευτουν). Το σαπούνι το πράσινο νομίζω είναι αλκαλικό, οπότε αδρανοποιείτε μέρος του σαπουνιού όταν βάλεις όξινο; δεν ξέρω τι είναι πιο καλό από όλα εχω μπερδευτει! αν ξέρει κάποιος ας μας πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου